Commissie Mijnbouwschade aanwezig bij inwonersbijeenkomst Schoonebeek

Op 25 april vond een bijeenkomst voor inwoners van Schoonebeek plaats. De werkgroep Communicatie en Monitoring van de Ontzorgtafel organiseerde de avond. Het doel was bijpraten over de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM wil afvalwater injecteren in de grond onder het dorp. De Commissie Mijnbouwschade was aanwezig bij deze informatieavond.

Namens de Commissie Mijnbouwschade waren Margriet Drijver en Remmert Sluijter aanwezig. Margriet Drijver sprak tijdens deze bijeenkomst onder meer over de werkwijze van de Commissie Mijnbouwschade, het bewijsvermoeden en de gevolgen van de aardbeving in Emlichheim (Duitsland). Drijver benadrukte hier dat iedere inwoner van Nederland schade kan melden bij de Commissie. Dat kan ook als lijkt dat een beving in het buitenland plaatsvond. Ook ging ze in gesprek met het aanwezige publiek.

Twee sprekers van onderzoeksbureau TNO gingen in op de samenstelling van de ondergrond in Schoonebeek. Ook bespraken zij de effecten van bodemdaling en de gevolgen van olie- en gaswinning. Bert Bouwmeester, de voorzitter van de Ontzorgtafel afvalwaterinjectie, opende de bijeenkomst. Aan de Ontzorgtafel overleggen leden vanuit Dorpsbelangen Schoonebeek, Industriekring Schoonebeek, Natuurvereniging Stroomdal, LTO en individuele inwoners uit Schoonebeek en buurtschappen. Zij zijn gesprekspartner voor de NAM en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In Schoonebeek heeft de NAM sinds 2011 weer een vergunning om olie te winnen. Eerder won het al tussen 1947 en 1966 olie uit het Schoonebeekveld. Bij oliewinning komt productiewater mee. De NAM is van plan dit afvalwater te injecteren in het gasveld Schoonebeek, dat onder het olieveld ligt. Bij het besluitvormingsproces worden omgeving, gemeenten en provincie meer betrokken, dit is het zogenaamde “gebiedsproces”.

Over de Commissie Mijnbouwschade

De Commissie Mijnbouwschade is in 2020 opgericht. De commissie is er voor particulieren en kleine bedrijven die vermoeden dat zij schade aan hun pand hebben als gevolg van mijnbouw. De commissie doet onafhankelijk onderzoek en beoordeelt de schade vanuit eigen deskundigheid. Als zij bepaalt dat de schade is veroorzaakt door mijnbouw adviseert zij de schademelder en de mijnbouwonderneming over het te vergoeden schadebedrag. Mijnbouwbedrijven zijn verplicht om het advies op te volgen en de door de commissie vastgestelde schadevergoedingen te betalen.